Kind-hondbegeleiding
Een hond is een graag geziene huisgenoot. Veel ouders hebben een ideaalbeeld van de kinderen en de hond die samen spelen, knuffelen en genieten van elkaars gezelschap. Ook zijn er genoeg kinderen die graag een hond willen en dit op ieder mogelijk moment aan ouders duidelijk maken.
Gelukkig gaat het regelmatig goed (of ‘goed’) tussen kinderen en honden, maar het kan ook gebeuren dat het niet verloopt zoals ouders of kinderen voor ogen hadden. Dit is niet alleen verdrietig voor alle betrokken partijen, ook het vertrouwen in elkaar raakt beschadigd.

Kind-hondbegeleiding is gericht op alle vragen en situaties rondom honden en (eigen) kinderen, zowel preventief als na een incident. Hierbij valt te denken aan:

  • De baby kruipt steeds naar de mand van de hond en die vindt dat niet prettig.
  • Als de kinderen aan het spelen zijn, wordt de hond wild en doet de kinderen pijn.
  • De hond verdedigt zijn speelgoed/eten/botje en gromt tegen de kinderen.
  • Als de baby huilt, wordt de hond onrustig en probeert te vluchten.
  • De kinderen en de hond kunnen elkaar niet met rust laten.
  • De hond heeft een kind gebeten en het kind is nu bang voor de hond

Vaak is het lastig om te erkennen dat er een probleem is en dat is begrijpelijk. Toch is het belangrijk om hulp in te roepen op het moment dat je er zelf niet meer uit komt. Een probleem lost zelden zichzelf op: vaak wordt het juist erger.

Tijdens de kind-hondbegeleiding wordt er een pakket op maat samengesteld. Hierbij komen enkele algemene onderwerpen aan bod (bijvoorbeeld risicovolle situaties, de noden van de hond) die worden toegespitst op de eigen situatie, en er is ruimte voor individuele vragen. De begeleiding is gericht op alle drie de partijen: het kind, de hond en de ouders. Het is belangrijk dat ook het kind bij de hond betrokken wordt, een aandeel heeft en dat beiden wel zichzelf mogen zijn. Ik help ouders om dit te begeleiden.

De duur en kosten van een begeleidingstraject zijn afhankelijk van het probleem of de vraag. Om te bepalen wat er speelt en of ik kan helpen, kunnen we een gratis kind-hondscreeningsgesprek inplannen. In dit gesprek van een halfuur help ik de situatie helder te krijgen en geef ik, indien mogelijk, een eerste tip. Als er meer begeleiding nodig is, zal ik een passend aanbod doen om samen aan de slag te gaan.